Oznake

, , , , , , ,

Potaknuta kampanjom „Prekinite to ludilo zbog ljepote“ (klik na link), odlučila sam napisati ovaj post. Mislim da pojam ženske ljepote nikada nije bio toliko iskrivljen kao danas! Ženski atributi su stavljeni u drugi plan, a potencira se pretjerana mršavost.

Ne razumijem zašto se danas ženska ljepota mjeri visinom i mršavošću (koja često graniči sa anoreksijom). Zašto nije lijepa ona žena koja ima obline na pravim mjestima, koja liči na ženu, a ne na nerazvijenu djevojčicu?

0,,15824332_404,00

Normalno je da se žensko tijelo mijenja sa godinama. Svaka trudnoća kroz koju žena prođe, ostavlja promjene na tijelu, ali i donosi neopisivu radost.

 

POSTOJI LI UOPĆE DEFINICIJA IDEALNE LJEPOTE?

Bez obzira na godine, sve mi težimo nekom „idealu ljepote“ koji je trenutno „in“.

Ideal ljepote je u različit u različitim zemljama svijeta. U Aziji se lijepima smatraju žene blijede puti, dok na Zapadu žene pokušavaju imati brončanu put tijekom cijele godine.

Također, ideal ljepote se mijenjao kroz povijest.

 

KAKO SE IDEAL LIJEPE ŽENE MIJENJAO KROZ POVIJEST?

Pojam ženske ljepote u prošlosti se dosta razlikovao od današnjeg. Lijepe su bile putene žene sa izraženim oblinama, posebno u doba renesanse i baroka. Takve žene bi se danas definitivno smatrale pretilima!

50-tih godina kultom ljepote samtrala se Marilyn Monroe. Ona je nosila konfekcijski broj 38 i bila je dosta popunjenija od današnjih modela.

Marilyn Monroe at Amagansett Beach in the Hamptons, by Sam Shaw 1958 (6)

Do preokreta dolazi 60-tih godina kada se ikonom ljepote smatrala popularna Twiggy.

mini-1966-twiggy

 

Bila je jako mršava i svojim izgledom je tada šokirala javnost. Ali, malo po malo, sve više žena je htjelo izglegati poput nje i tada počinje „era općeg mršavljenja“.

U novije vrijeme svojom mršavošću istaknula se poznata manekenka Kate Moss koja je nosila američki konfekcijski broj 0 ( kod nas bi to bio broj 30).

Kate-Moss-photographed-by-Corinne-Day-1990

KOLIKO MODNA INDUSTRIJA DANAS NAMEĆE MRŠAVOST KAO PRIMJER LJEPOTE?

Modna industrija je nemilosrdna prema ženama. Često nas „bombardira“ modelima koji pristaju isključivo ženama idealnih proporcija. Koliko je takvih žena među nama? Što je sa nama ostalima koje ne pripadamo u tu skupinu? Jesmo li zbog toga manje vrijedne? Trebamo li osjećati sram zbog kojeg kilograma viška i sakrivati se u širokim majicama?

Ovo su tipična pitanja koja sebi postavlja sve veći broj žena!

Htjele mi to priznati ili ne, to nas svakodnevno opterećuje.

Kod većine žena javlja se frustracija, nezadovoljstvo i gubljenje samopouzdanja.

Činjenica je da modnim pistama danas šeću sve mršavije manekenke, na kojim odjeća stoji kao na vješalici. Jedno je zdravo vitka djevojka, a drugo cura na kojoj studenti medicine mogu učiti anatoniju!

30288_manekenka_iff

Ok, netko će reći da ja, koja imam višak kilograma, sve to vidim drugačijim očima ili da sam ljubomorna na mlade, mršave djevojke.

Ove zime sam pratila serijal na National Georgaphy kanalu gdje djevojčice od 5 godina pa na dalje, odlaze na pedikuru, manikuru, šminkaju ih vizažisti…njihove mame podržavaju ih u tome i odvode ih na natjecanja gdje se bira najljepša djevojčica. Grozno je bilo gledati tu djecu kako plaču dok nose viklere na glavi, stavljaju umjetne trepavice, borave u solariju. Je li vama to normalno?

0666007.48

Meni je jasno da modna industrija teži što većoj zaradi, ne prežući pred ničim!

Puno „love“ se vrti u tom svijetu…sve je danas komercijalizirano, pa i izgled žene.

Pitaju li se u svemu tome kako se manekenke osjećaju dok se izgladnjuju pred reviju, što će biti sa njima nakon revije? Ne pitaju! Njima je važno da one uspješno odrade reviju i time kreatorima priskrbe nama vrtoglave cifre novaca.

Cindy Crawford, Heidi Klum, Gisele Bundchen …su žene lijepog, skladno građenog tijela, ali daleko od anoreksičnog izgleda.

Neki modni dizajneri inzistiraju da njihove revije nose djevojke „dječačkog izgleda“, tj. cure na kojima se ne vide ženski atributi.

Zar je sramotno biti žena sa svim karakteristikama koje nam je priroda podarila?

d206cc44-ccac-4359-b4b5-d3e38690e83a

KAKVU PORUKU IZ SVEGA OVOGA MOŽEMO IZVUĆI MI, „OBIČNE“ ŽENE?

 

Meni je stvarno više dosta ove tiranije u svijetu mode! Nije da sam osoba koja slijepo prati modne trendove (daleko sam od toga!), niti sam u godinama kada je lako poljuljati moje mišljenje koje imam o svom izgledu, ali mislim da su mediji malo pretjerali sa odeđivanjem „ideala ljepote“.

lijepe-da-boli-nasa-djevojka-favorit-u-gentlemens-choiceu-504x335-20110939-20110928110113-09499d76b8ebc64c09d42c66ea88307f

Mislim da svi želimo vidjeti na TV-u i u časopisima žene prirodnijeg izgleda, a ne beživotna lica i tijela sa upadnutim očima. Na pistama Milana, Parisa, Londona šeću djevojke koje na ulici nikada ne bi primijetili, ali, one su danas super modeli.

Mi žene smo čudna bića! Kod nas ljepota jako utječe na naše samopouzdanje. Taj utjecaj se smanjuje sa godinama starosti, ali uvijek ostaje bar malo prisutan. Zato mnoge starije žene pribjegavaju plastičnoj kirurgiji, zatezanju bora, raznim djetama…a nisu svjesne da im to ne može vratiti mladost i sve što ona nosi!

Pred ženama se svakim danom postavljaju visoki i doslovno nedostižni kriteriji ljepote. Proces starenja je prirodan i nezaustavljiv. Treba voditi računa o svom izgledu u svakoj životnoj dobi, ali isto tako treba svoje godine nositi ponosno i uživati u njima.

Zato, drage moje „obične žene“, kojima i sama pripadam, njegujte se, uređujte, ali nemojte dozvoliti da „fobija starenja i ponekog kilograma viška“ prevlada vašim životom.

Živite život punim plućima, uživajte u svakom novom danu i u svom izgledu!

 

 Napomena: sve slike su preuzete sa interneta