Oznake

, , , , , , , , , , ,

parabeny-niebezpieczne-substancje

 

Priznajte, kada kupujete neki kozmetički proizvod, čitate li njegov sastav?

Kupujete li proizvode vođeni lijepim pakiranjem, mislite li da su proizvodi renomiranih kozmetičkih kuća bezuvjetno kvalitetni?

Jeste li od onih koji vjeruju samo proizvodima kupljenima u ljekarni?

0460007.48

Ja do prije par godina, nisam čitala, a nisam ni razumjela sastav proizvoda. To je još jedna stvar koju sam naučila prateći blogove: prije kupnje bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, pročitaj njegov sastav!

U skladu sa Direktivom o kozmetici Europske komisije svi kozmetički proizvodi moraju imati popis sastojaka. On se nalazi na poleđini proizvoda pod nazivom „ingredients“.

krema-za-lice

E, sada ako i čitate sastav proizvoda, koliko tih „čudnih naziva“ razumijete?

Koji od njih su štetni, a koji nisu?

Naravno, nismo svi stručni na području kemije (nisam ni ja!), pa da razumijemo te nazive.

Podsjećam, nisam kozmetičarka, liječnica, kemičarka niti magistra! Sve moje znanje o ovoj temi temelji se na pročitanim člancima koje sam nalazila na internetu i u knjigama, te stvarima koje smatram logičnim i znanstveno potvrđenim.

deklaracije kozmetickih proizvoda

Dugo sam pripremala ovaj post!

Želim vam skrenuti pozornost na neke štetne sastojke koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima.

Važno je napomenuti da među puno sastojaka koji se nalaze u svakom proizvodu, obratite pozornost bar na one koji se nalaze na vrhu popisa, jer su oni najviše zastupljeni u njemu!

Kada procjenjujete koliko je štetan neki kozmetički proizvod, važno je znati omjer štetnih i „dobrih“ sastojaka. Ako je broj „dobrih“ sastojaka veći, onda je taj proizvod ipak zadovoljavajući. Ovo navodim zato što se u svakom kozmetičkom proizvodu nalazi barem jedan štetan sastojak.

Zato, ako hoćete biti sto posto sigurni, kupujte samo priodnu kozmetiku i to onu koja ima istaknuti certifikat.

 

SASTOJCI KOJI SE NE BI TREBALI NALAZITI U ŠAMPONIMA, KREMAMA I DEZODORANSIMA

stetni-sastojci-u-kozmetici

 • Formaldehid- najštetniji sastojak; kancerogen je; sadržan je u lakovima za nokte i u proizvodima za njegu kose
 • Paraben-nikako ne kupujte proizvode koji sadrže ovaj sastojak!Štetno djeluje na hormone; povezuje se sa rakom dojke; koristi se kao konzervans; ima ga u šamponima, dezodoransima, regeneratorima;prvo vidite ima li u sastavu proizvoda parabena
 • Naftni derivati- u ovu skupinu spada dosta sastojaka, možda svima najpoznatiji je vazelin.Ako ste ga koristili vidjeli ste da lijepo zagladi kožu, ali on nikako ne njeguje kožu.  Koža ga ne može upiti, stvori se barijera na koži, zbog koje koža ne može disati.
 • Sastojci koji završavaju na „th“- npr. Sodium Laureth Sulfate, Oleth-5, Glycereth-25
 • SLS ( Sodium Laury Sulfate)- nalazi se u šamponu, gelu za tuširanje, pasti za zube; omogućava da se proizvod pjeni; jako je štetan
 • Silikonska ulja- koriste se za sjaj i mekoću kose; postoje dvije vrste silikona (štetni i dobri); štetnima se smatraju oni koji nisu topivi u vodi; ako vam se kosa nakon pranja brzo masti, bez sjaja je, teško se fenira, izbjegavajte takve šampone
 • Propylene Glycol- to je glavni sastojak antifriza; koriste ga zato što je jeftiniji od Glycerina dobivenog prirodnim putem; ima ga u proizvodima za kosu, baby uljima, dezodoransima, vodicama za usta
 • Alkohol- isušuje kožu, može izazvati alergijske reakcije; nikako se ne bi trebao nalaziti pri vrhu popisa sastojaka
 • Sintetički mirisi (Fragrance)- važno je da se nalaze pri dnu popisa sastojaka što znači da su zastupljeni u manjoj koncentraciji; mogu izazvati hiperpigmentaciju
 • Mineralna ulja- to su derivati nafte; podijeljeno je mišljenje jesu li štetni ili ne; zatvaraju pore i isušuju kožu; ima ih čak u uljima za bebe
 •  DMDM hydantoin- koristi se kao konzervans u šamponima; jako je toksičan
 • PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA- treba izbjegavati proizvode koji sadrže ove sastojke (jdnostavno rečeno, izbjegavajte proizvode koji sadrže sastojke napisane velikim slovima)
 • Sastojci koji u sebi sadrže neki broj-npr. Polysorbate 20,60,80
 • Diazolidinyl Urea- koristi se kao antiseptik; ima ga u kremama, šamponima, sredstvima za skidanje šminke
 • Parafin Petrolatum- je začepi pore; utječe na stvaranje akni na kožistetni sastojci

Svjesna sam de će mnogi od vas reći kako koriste dugi niz godina kozmetičke proizvode bez da čitaju sastav proizvoda, a ne osjećaju nikakve negativne posljedice!

Nećete ih odmah ni osjetiti osim ako vam neki sastojak ne izazove alergijsku reakciju!

No te se supstance polako takože u našem tijelu, a posljedice možemo osjetiti godinama kasnije.

 

ZAŠTO UOPĆE KOZMETIČKE KOMPANIJE KORISTE ŠTETNE SASTOJKE U SVOJIM PROIZVODIMA?

Razloga je puno, navesti ću samo neke:

 • jeftine sirovine
 • duži rok trajanja proizvoda
 • jednostavniji proces proizvodnje
 • bolji miris proizvoda
 • lakše razmazivanje proizvoda

opasna-kozmetika-kupaonica-tekst1

 

 

HOĆU LI ZBOG SVIH OVIH UPOZORENJA PRESTATI KUPOVATI KOZMETIKU?

 Neću! Čitati ću sastav proizvoda i u okviru mojeg znanja o štetnim sastojcima, kupovati ću proizvode koji imaju manje štetnih sastojaka.

U dekorativnoj kozmetici nije lako izbjeći štetne sastojke (npr. silikona ima u puderu, formaldehida u laku za nokte).

Ali, u preparativnoj kozmetici je druga priča. Počela sam isprobavati prirodnu kozmetiku i vidim da moja koža na neke od proizvoda izvrsno reagira.

Kako god bilo, higijenu tijela moramo održavati, što znači da moramo koristiti šampone, sapune, kreme…to je nešto bez čega, u danšnjem vremenu, čovjek ne bi mogao zamisliti život.

Znam da mnogi zbog lošeg standarda i loše platežne moći, za jednu kremu koja je 100% prirodna i ne sadrži gore navedene sastojke, ne mogu izdvojiti duplo više novaca.

Najvažnije je da o svemu budete informirani! Ako kupnjom kozmetičkog proizvoda izbjegnete neki gore navedeni štetan sastojak, već ste puno učinili za svoje zdravlje!

 

 

KOLIKO STE UPOZNATI SA ŠTETNIM SASTOJCIMA U KOZMETICI?

VJERUJETE LI DA CIJENA KOZMETIČKOG PROIZVODA GARANTIRA KVALITETU?

VJERUJETE LI VIŠE KOZMETICI KUPLJENOJ U LJEKARNI ILI U DROGERIJI?