Oznake

, ,

Kompleks? Sve mi žene nosimo u sebi po neki kompleks. U pubrtetu su djevojke najnezadovoljnije svojim izgledom i one bi nam mogle nabrojati najviše komleksa na sebi. Ali, i mi u starijim godinama nismo imune na to!

Ja sam još od djetinjstva imala kompleks debljine. Koliko sam samo vremena provela plačući što ne mogu obući najmodernije traperice, onaj divni šareni šorc, kupaće kostime koje su nosile moje prijateljice….Nije mi bilo sve to lako podnijeti, još se sa nelagodom sjećam svih tih situacija. Onda sam na faksu, stjecajem okolnosti, najviše zbog stresa, naglo smršavila. Došla sam do težine kojoj sam oduvijek težila. Ali, znate što je najzanimljivije? U mojoj glavi ja sam sebe još uvijek vidjela kao debeljucu! Ušla bih u dućan i uzela majicu veličine L za probati. Prodavačice su me u čudu gledale uvjeravajući me da mi je dovoljna veličina S. Dugo je trajao taj period i kad sada razmišljam o tome, uhvati me smijeh…koliko je taj moj kompleks bio duboko urezan u mene, da ga se godinama nisam mogla osloboditi!

dumb-blonde-joke

Pojam kompleks je poznat u psihologiji. Nastao je u teoriji jednog bliskog Freudovog suradnika. Kompleks je poput smetnje koja je duboko u nama i koja se odražava na naše ponašanje i pritom nas sputava na razne načine u svakodnevnom životu. Kao produkt svega toga, dobijemo pogrešnu predodžbu o sebi. Tu pogrešnu sliku ne mogu otjerati nikakva uvjeravanja naših najbližih, jer ništa ne može promijeniti naš način razmišljanja. U ogledalu osobe sa komplaksima ne vide sebe u cjelini, već vide samo svoje mane.

Među mnogim fobijama, postoji fobija koja je povezana sa slikom koju imamo o svojem tijelu. Zove se dismorfofobija. To je već ozbiljna situacija kada moramo potražiti pomoć psihoterapeuta.

KOJE SU NAJČEŠĆI KOMPLEKSI KOJI MUČE NAS ŽENE?

Ja bih na prvo mjesto stavila debljinu! Nema koja se od nas nije požalila na izgled svog tijela. Imam debele noge, prevelik trbuh, debele prste na rukama, puno celulita….Je li to potaknuto prekrasnim manekenkama čija fotošopirana tijela iskaču svakodnevno iz svake novine koju otvorimo, sa svakog TV kanala koji gledamo? One su mršave, imaju prelijepo tijelo, mlade, uspješne…to je u podsvjesti san svake od nas, zar ne? Kakav se život krije kad se svjetla pozornice ugase, kako one žive, jesu li sretne svojim životom bez obzira što su mršave, imaju li dečka/muža i zdravu, lijepu djecu? Mislim sa su to pitanja koja sebi trebamo postavljati. Svaka od nas je dobra u nečemu, svom poslu, prema svojoj obitelji, prema prijateljima…a to nije malo niti zanemarljivo!

images (7)

„Imam velik nos, veliku/malu guzu, klempave uši, premale oči, prevelika usta, puno strija nakon poroda…..“ Poznato, zar ne?

Pitam se što je to što potiče žene da iz dana u dan pronalaze sve više fizičkih „mana“ na sebi? Vjerojatno društvo u kojemu živimo koje nam iz godine u godinu nameće ideal lijepe žene. Govore nam što je „must have“ u svijetu mode, koje su nijanse u kozmetici tenutno „in“, kako je samo preplanulo tijelo lijepo tijelo. Tada, ako nemate čvrsto samopouzdanje, „dobro došle u svijet kompleksa“.

Umjesto da izgradimo vlastiti stil i svoje mane pretvorimo u vrline, pogledamo oko sebe i vidimo koliko smo toga postigle u životu, potražimo sreću u drugim stvarima, podliježemo svemu tome. To je ono najgore što možete napraviti za sebe!

KAKO SE RIJEŠITI SVOJIH KOMPLEKSA?

Danas je u svijetu moderno dočim ti nešto u izgledu smeta, otići plastičnom kirurgu! Podsjetite se koliko ste samo gledali slika unakaženih žena nakon mnogobrojnih estetskih operacija! Odmah da kažem, ja nisam protiv estetske kirurgije! Ona zna biti spasonosna u pojedinim slučajevima, ali da baš zbog svake sitnice koja vam smeta na tijelu odlazite „pod nož“, to ne mogu razumjeti!

Većina kompleksa nestaje sama od sebe odrastanjem, izgradnjom samopouzdanja. Godinama počnemo svoje tijelo gledati drugim očima, čak ga zavolimo upravo takvo kakvo je.

0c199104f7c5ee164724a053d76a5674_slideshow_bg

Ova svoja razmišljanja o kompleksima završit ću jednim citatom:

”Tužno je kada čovjeka pojedu i sažvaću kompleksi, pa ga ispljune sujeta, kroz ogromni ego i napravi od njega govno.”

KAKO SE VI BORITE SA KOMPLEKSIMA? DOZVOLJAVATE LI IM DA VLADAJU VAŠIM ŽIVOTOM?

Napomena: sve fotografije su preuzete sa interneta